18 Sebab Kenapa Jin Merasuk Manusia

Rasulullah s.a.w yang telah diriwayatkan oleh Sayidah Syafiyyah binti Huyay , bahawa Rasulullah pernah bersabda yang maksudnya :

    "Sesungguhnya Syaitan ( Jin ) itu berjalan dalam tubuh anak Adam sebagaimana darah yang mengalir dalam tubuhnya".
Biasanya jin akan merasuk kaum wanita saja dan kaum lelaki nie jarang kena rasuk jin. Kenapa pula jin nie suka sangat merasuk wanita ? Hal ini kerana, wanita suka sangat nak bersolek dan suka berpakaian yang mendedahkan aurat. Oleh itu, mudahlah para jin-jin ini untuk memikat korang dan menjadi sasaran utama golongan jin. So, wanita dekat luar sana kena ambil tahu tentang perkara ini.

Golongan jin ini bukannya merasuk secara suka-suka dan main 'hentam' saja nak rasuk orang. Jin nie pun pandai juga siapa yang akan menjadi mangsanya. Jin akan merasuk mereka yang tiada pendirian dan lalai dengan perintah Allah.

Jin boleh memasuki badan manusia samada di pinta sendiri oleh manusia atau tanpa di sedari oleh manusia itu sendiri.

Tapi kita kena ingat ada juga golongan manusia yang menggunakan khidmat jin sebagai khadamnya untuk melakukan pengkhianatan kepada orang lain.

Di sini ada 18 sebab jin merasuk manusia, iaitu:

1. Apabila manusia meringankan solat dan tidak mentaati perintah Allah.
2. Terdapat alat muzik atau alat melalaikan didalam rumah
3. Meninggikan suara dalam bilik air
4. Menangis dan merintih sebelum tidur
5. Membuang air panas ke dalam bilik air
6. Melompat tinggi tanpa membaca Bismillah
7. Memasuki tempat gelap yang ditinggalkan
8. Perasaan terlalu takut dan terlampau gembira, seperti ketawa berlebihan
9. Selalu bertengkar suami isteri
10. Terlampau marah
11. Mengikut hawa nafsu
12. Terdapat gambar lukisan manusia dan anjing di dalam rumah
13. Terdapat lambang salib pada lantai, sejadah atau langsir
14. Menghadiri majlis yang melekakan tanpa menyebut kalimah Allah
15. Perempuan suka bersolek
16. Berlaku sihir perjanjian di antara jin dan tukang sihir
17. Jin jatuh cinta pada manusia
18. Suka membaca buku cerita hantu dan buku berunsur sihir.

Terdapat beberapa tanda manusia dirasuk jin, antaranya sukar tidur malam, hati berdebar-debar terutama pada waktu senja atau perasaan resah tidak menentu.

Mimpi berulang mengenai perkara yang menakutkan seperti melihat anjing hitam, kucing, ular, manusia pelik, dibawa ke kubur atau diusung ke tempat mengerikan juga dikaitkan dengan gangguan jin.

Selesema berpanjangan juga dikaitkan dengan gangguan makhluk halus selain malas berzikir dan solat.

Selain itu, manusia dirasuk jin merasa sakit pada sesetengah anggotanya tapi sukar dikesan oleh doktor.

Lain-lain tanda ialah pening berpanjangan terutama pada waktu senja, otak lemah, tidak sedar diri serta telinga berdesing atau mendengar kata-kata suruhan tertentu.

Copied : islamitusuci

Wanita Tua dengan Seekor Kucing Di Tanah Suci

Kepada yang tidak suka ataupun yang sangat mengasihi kucing,
singgah sebentar di sini..Kita baca seketika kisah teladan di bawah ini..


...Ini Kisah seorang wanita tua yang menunaikan haji....


Wanita tua ini, semasa tawaf dan saie menggunakan kerusi roda kerana beliau sudah tua dan keuzuran..Lututnya pula lemah dan sentiasa sakit. Dia telah mengupah petugas Arab menolaknya untuk melakukan tujuh kali pusingan tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah.


Beliau hanya menunaikan tawaf rukun dan saie saja. Disebabkan masalah kesihatan beliau tidak mampu melakukan ibadah sunat . Lagi pun wang yang dibawa hanya secukupnya sahaja.


Namun, ada satu amalan mulia yang dimiliki Muslimah ini. Wanita tua ini sangat mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.Salah satu Sunnah nabi yang diterapkan ke dalam dirinya.


Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya terdapat banyak kucing. Dia juga memungut kucing yang dibuang orang. Lalu diberikan makan dan minum. Kucing-kucing itu juga dirawat dan dimandikan.


Walaupun banyak kucing jalanan itu lemah, sakit, kurus kering atau lumpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkudis dan sakit serius. Pendek kata rumahnya menjadi pusat kucing kurap.


Maka terkenal lah rumahnya sebagai pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikuburkan di kebunnya. Demikianlah begitu kasihnya Muslimah ini kepada makhluk Allah yang lemah lembut itu.


Justeru, kucing-kucing peliharaannya menjadi sangat manja, gemuk , sihat, serta dan cantik-cantik belaka berkat khidmatnya yang ikhlas itu.


Tahun itu beliau berangkat, menunaikan haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, bersolat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul .


Jauh di lubuk hatinya beliau menyimpan hasrat untuk bertawaf sebanyak mungkin seperti mana orang yang sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sakit manakala badannya pula uzur. Namun begitu setiap kali usai solat fardu beliau sentiasa memanjatkan doa dan pertolongan Allah, agar hajatnya dimakbulkan.


Suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dalam keadaan bertongkat,
beliau terjumpa seekor kucing yang kurus, comot, lemah dan lapar.


Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, tiba-tiba ia jatuh berkali-kali. Melihatkan keadaan itu , terbit perasaan belas kasihan wanita tua itu terhadap makhluk Allah yang kelihatan menderita dan sengsara di kota suci Makkah.


Lantas diambilnya kucing tersebut, diurut tubuhnya yang lemah itu. Bukan itu sahaja, malah dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.


Dengan takdir Ilahi, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. KeAjaiban ALLAH berlaku.. kaki dan lututnya yang sakit sebelum ini tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.


Alhamdulillah Muslimah itu tadi dapat bertawaf sebanyak-banyaknya. Tertunailah hajat yang terbuku di hati selama ini, berkat menolong seekor kucing yang berada di Makkah bumi suci itu..


Setelah tawaf wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solehah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.


Sewaktu berada di lapangan terbang Jeddah, ketika hendak menaiki tangga pesawat , Muslimah itu tadi terkejut melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah tempoh hari.


Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaiblah daripada pandangannya.


Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing,
seperti Nabi kita s.a.w. mengasihinya di dunia ini,
lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akhirat nanti.
Amin


WallahuA'lam


Copied : ummuainries

"Tuhan tuh Wujud Ke?" tanya si pemotong rambut




Pada suatu petang,
seorang lelaki datang ke kedai gunting rambut untuk memendekkan rambutnya
yang agak panjang dan tidak terurus.
Seperti biasa,
si penggunting rambut menyambut pelanggannya dengan mesra
dan mempersilakannya duduk.


Sedang si penggunting rambut melakukan kerjanya, mulutnya tidak berhenti bercerita. Macam-macam dibualkan menyentuh isu semasa dan kehidupan harian.
Tiba-tiba si penggunting rambut itu bertanya suatu soalan yang agak berat.


“Tuhan ni wujud ke?” tanya si penggunting rambut.


Lelaki tersebut terkejut dengan soalan tersebut. Belum pun sempat nak menjawab, si penggunting rambut menyambung percakapannya.


“Kalau Tuhan wujud kenapa dunia ni huru-hara, manusia saling berperang dan benci sesama manusia? Tuan tengoklah berita, di sana berperang di sini berperang. Asyik bergaduh sahaja di mana-mana…” adu si penggunting rambut.


“Lihat di negara kita, sana sini buang bayi. Kes bunuh pun selalu keluar di akhbar. Masalah sosial lagi. Rasuah lagi. Teruklah!” sambungnya lagi menyatakan kekesalan.


“Tuhan tu ada.” Jawab si lelaki itu singkat. Risau melihat semangat si penggunting rambut itu dengan gunting tajam di tangannya.


“Kalau betul Tuhan ada, kenapa DIA tak selesaikan semua masalah tu? Dan buat semuanya jadi aman sahaja? Kan senang!” ujar si penggunting rambut yang umurnya 40-an itu.
Selepas beberapa minit berlalu, sesi guntingan rambut pun selesai. Selesai membayar, si lelaki mengajak si tukang gunting melihat ke luar tingkap.


“Encik lihat tak lelaki-lelaki remaja di sana? Dan pakcik tua di seberang jalan tu yang sedang duduk tu?” tanya lelaki itu.


“Ya, saya nampak. Kenapa?” si penggunting rambut bertanya kembali.


“Lelaki remaja tu rambutnya panjang, nampak tak senonoh kan? Dan pakcik tua tu pula misainya tak terurus nampaknya. Setuju tak?” Lelaki itu meminta pandangan.


“Ya, betul. Saya setuju.” si penggunting rambut mengiyakan sambil mengangguk.


“Mereka jadi macam tu sebab tukang gunting rambut tiada kah?” tiba-tiba lelaki itu mengajukan soalan ‘istimewa’ kepada si penggunting rambut.


“Eh, tak. Bukan sebab tu. Ni saya ada ni.” Si penggunting rambut menafikan.


“Habis tu kenapa lelaki-lelaki remaja itu berambut panjang dan pakcik tua itu tidak tersusun misainya?” lelaki tersebut bertanya kembali.


“Tu sebab mereka tak datang jumpa saya. Kalau mereka datang jumpa saya tentu saya akan potong rambut remaja lelaki tu bagi elok. Dan pakcik tua tu pula saya akan trim misainya bagi kemas.” jawab si penggunting rambut.


“Ya, itulah jawapan kepada persoalan encik semasa encik memotong rambut saya tadi. Tuhan itu ada. Tidaklah bermakna berlakunya peperangan, pertelingkahan, jenayah, gejala sosial, rasuah di kalangan manusia itu adalah kerana Tuhan tidak ada. Masalah ini semua timbul kerana mereka semua tidak mahu ‘berjumpa’ dengan Tuhan.” kata lelaki itu.


Si penggunting rambut mendengar dengan teliti sambil mengerutkan dahinya. Berfikir agaknya.


“Mereka yang abaikan suruhan dan perintah Tuhan. Tuhan malah telah memberikan pedoman melalui RasulNYA dan juga melalui kitabNYA iaitu al-Quran. Malangnya, manusia memilih cara mereka sendiri. Mereka menjauhkan diri dari ALLAH. Jika manusia mendekatkan diri dengan ALLAH, tentulah keadaan manusia lebih baik dan sejahtera. Lebih kurang macam sayalah sekarang ni. Lebih handsome dari lelaki-lelaki remaja dan pakcik tua tu sebab saya jumpa encik untuk dirapikan rambut saya, hehe…”


“Betul jugak. Kenapa Tuan tak jelaskan pada saya semasa potong rambut tadi” Si penggunting rambut mengangguk setuju sambil bertanya.


“Oh bukan apa. Saya risau dengan gunting di tangan encik tu. Dibuatnya encik marah nanti, tak pasal-pasal saya kena nanti…hehe. Tapi, alhamdulillah encik tak marah, malah dapat menerima penjelasan saya” Jelas lelaki tersebut sambil ketawa kecil. Si penggunting rambut itu turut tertawa juga.




Copied : ummuainries

Kelebihan Bulan Ramadhan

Assalamualaikum para pembaca-pembaca yang dirahmati Allah swt sekelian :)


Alhamdulillah..Bulan Ramadhan berkunjung lagi..Ahlan wasahlan Ya Ramadhan...Bulan Ramadhan Al Mubarak adalah bulan yang penuh dengan keberkatan di dalamnya.Banyak kelebihan yang terdapat dalam bulan yang mulia ini.


Ada beberapa kelebihan yang terdapat pada bulan Ramadhan ini berbanding dengan bulan-bulan islam yang lain.Berikut beberapa hadith yang menceritakan fadhilat bulan Ramadhan untuk kita hayati bersama dan mendapat keberkatannya :

1. Dari Abi Hurairah beliau berkata :Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :
“Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan.”
Hadis riwayath Bukhari, Muslim& Nasaaei.
2. Dan daripada Abu Hurairah daripada Nabi S.A.W telah bersabda yang bermaksud :
“Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.”
Hadith riwayat oleh Nasai’e, Ibn Majah dan Baihaqi
3. Dan Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang artinya :
“Sesiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan maka akan diampunkan baginya dosanya yang telah lalu.”
Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, Nasai’e dan Baihaqi
4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :
“Solat yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar).
Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah.”
Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim dan Baihaqi
5. Daripada Abi Solih Az-Zaiyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :
“Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untuk Ku dan Aku sendiri yang akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri isterinya pada hari itu dan tidak meninggikan suara.
Sekiranya dia dihina atau diajak berkelahi maka dia berkata :Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri Nabi Muhammad saw didalam kudratNya maka bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. “
Hadis riwayat imam Bukhari& Muslim


Selamat Berpuasa dan selamat beramal :)


copied : ummuainries

Business Duit Tepi

syukur alhamdulillah . duit raya tahun ini makin bertambah . xperlu keluar umah . hanya sign up shaja . jom tambah duit raya !

nak buat business internet tapi xnak keluar modal? TRY THIS!
FREE REGISTER sampai 27.OGOS.2012....lepas tarikh t
u xde FREE lagi...so,tggu ape lagi..klik link ni sign up dan dpatkan lebih bonus....

MINTAK PERHATIAN.. DIMINTA YG BARU JOIN PLX NI SILA GUNAKAN GUIDELINE INI UNTUK CLEAR TASK ANDA DI WEBPAGE PLX.. TQ

1. Pertama sekali..klik link penaja anda..sebagai contoh saya adalah penaja anda..anda cuma perlu klik link ini untuk info dan daftar percuma sehingga 27/08/2012.. kemudian klik 'Sign Up'
pastu isikan Username anda suka..pastu isikan email anda sendiri serta password anda..selepastu isikan sekali lagi password anda di kotak verify password..pastikan password anda adalah sama dgn password semasa anda isikan password mula2 tadi dan mudah diingat..selepas tu Sign up..anda akan masuk kembali ker log in page..taip username anda dan password anda sama seperti yang anda taip di page sign up tadi..

2. Kedua bila anda Login, anda akan masuk ke Page akaun anda sendiri....anda lihat $100 tu milik anda. anda lihat sebelah atas kanan page akaun anda di mana ada tertulis "TASK". anda klik Task tu dan masuk ke page Task List. anda klik "click here" di area "Task: Subscribe to email updates." Isikan email anda tadi utk "
FeedBurner Email Subscription Request" dan kemudian verify subscription.

3. ketiga,Klik petak I have subscribed dan klik "clear task".
Kemudian "click here" di area "Task: Enter your payee information." Isikan email anda di kotak "Payee Email Adress", "Payee Full Name" iaitu nama penuh anda ikut Mykad" dan isikan juga di kotak "Payee Physical Address" iaitu alamat rumah atau pejabat anda. anda kena isi nama dan alamat yg tepat dan betul krn maklumat tu akan di tulis ke dlm check anda nanti utk hantar bonus. kalau isi nama samaran atau alamat tak betul, check tu akan bermasalh bila nak masuk ke akaun bank anda nanti atau check tu tak sampai ke rumah anda. dah selesai semua tu anda klik "Update Information". Kemudia di page Task lIst tu anda klik di kotak "I have entered my payee information! dan kemudian klik "clear task.

4. anda akan masuk semula ke Main Page akaun anda, kemudian lihat di bawah Page bahagian "Your Referral Link". Skrg link tu dah jadi milik anda. anda dah boleh promosi link anda. Copy paste link anda dan letakkan di wall FB anda. kalu ada tweeter, blog, website sendiri, lagilah bagus krn lebih ramai org akan lihat dan klik link anda utk daftar sptmana anda buat tadi. Setiap org signup melalui link anda, anda akan dapat bonus dan commision bulanan. Lagi ramai org join melalui link anda, anda akan dpt lebih banyak bonus dan komisen. Sekiranya anda dapat 3 org signup direct melalui link anda. Lock Level 1 hingga Level 5 akan terbuka secara automatik dan anda dah layak utk menikmati bonus setiap level 1 hingga Level 5.

KLIK DISINI!!!!
http://prelaunchx.com/x/marulapiz


jika ada sebarang masalah atau pertanyaa, sila rujuk page Micro Business - Duit Tepi Group

Puasa di Bulan Rejab

Assalamualaikum dan selamat malam semua :)

Kali nih saya nak tulis entry tentang Bulan Rejab iaitu Bulan Allah. Bulan Rejab adalah bulan ketujuh dalam kiraan taqwim Hijriyyah. Bulan ini termasuk salah satu di antara bulan suci dan dinamakan sebagai bulan Allah. Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda bermaksud:"Bulan Rejab bulan Allah, bulan Syaaban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku."

Antara amalan yang baik dilakukan pada bulan Rejab adalah berpuasa dan bersedekah.
Banyak hadis-hadis Nabi Sallallahu `alaihi wasallam menyebutkan tentang kelebihan puasa di bulan Rejab. Antaranya sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh At-Tabarani daripada Sa`id bin Abu Rashid bermaksud :
     ("Barangsiapa berpuasa sehari daripada bulan Rejab maka ia seperti berpuasa setahun, dan barangsiapa berpuasa daripadanya (bulan Rejab) tujuh hari, ditutup daripadanya pintu-pintu Jahannam (neraka), dan barangsiapa berpuasa daripadanya lapan hari, dibukakan baginya lapan pintu syurga, dan barangsiapa berpuasa daripadanya sepuluh hari, tidak meminta dia kepada Allah melainkan diberikannya, dan barangsiapa berpuasa daripadanya lima belas hari, menyeru orang yang menyeru dari langit : " Sesungguhnya diampunkan bagimu dosa-dosa yang lalu maka mulakanlah amal", dan barangsiapa menambah (hari puasa), Allah menambahnya (kelebihan).")


Dalam hadis yang lain telah dikeluarkan oleh al-Khallal, daripada Abu Sa`id (secara marfu') bermaksud:
     ("Bulan Rejab adalah di antara bulan-bulan haram, hari-hari di dalamnya ada tertulis di pintu-pintu langit yang keenam, maka apabila seseorang berpuasa sehari daripadanya (bulan Rejab) dan menyempurnakan puasanya dengan penuh ketaqwaan kepada Allah, bercakaplah pintu dan hari tersebut seraya berkata:     "Tuhan ampunkan baginya (dosanya)" dan jika dia tidak menyempurnakan puasanya dengan ketaqwaan kepada Allah, maka pintu dan hari itu tidak akan memohonkan ampun baginya, dan dikatakan padanya: "Kau telah ditipu oleh dirimu.")


Lihatlah betapa besarnya pahala bagi sesiapa yang berpuasa pada bulan Rejab, yang penting nawaitu kena betol dan lakukan dengan ketaqwaan kepada Allah. Semoga pada bulan suci nih kita dapat menghimpun pahala yang begitu banyak dan menghapuskan dosa-dosa lampau. Insyaallah dengan kebenaran Allah .


Niat puasa bulan Rejab ialah :
>Maksudnya : "Sahaja aku puasa sunat bulan Rejab kerana Allah Ta'ala".

Demikianlah satu amalan yang baik untuk diamalkan di bulan Rejab, bulan terbukanya pintu langit dan terbukanya pintu syurga. Sama-samalah kita merebut peluang ini dan semoga amalan kita akan diterima oleh Allah Subhanahu Wata'ala.

Teka-teki Imam Ghazali rah.a


Teka-teki Imam Ghazali rah.a
Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :
Imam Ghazali = ” Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = ” Orang tua “
Murid 2 = ” Guru “
Murid 3 = ” Teman “
Murid 4 = ” Kaum kerabat “
Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).
Imam Ghazali = ” Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?”
Murid 1 = ” Negeri Cina “
Murid 2 = ” Bulan “
Murid 3 = ” Matahari “
Murid 4 = ” Bintang-bintang “
Iman Ghazali = ” Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun keadaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.
Iman Ghazali = ” Apa yang paling besar didunia ini ?”
Murid 1 = ” Gunung “
Murid 2 = ” Matahari “
Murid 3 = ” Bumi “
Imam Ghazali = ” Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”
IMAM GHAZALI” Apa yang paling berat didunia? “
Murid 1 = ” Baja “
Murid 2 = ” Besi “
Murid 3 = ” Gajah “
Imam Ghazali = ” Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”
Imam Ghazali = ” Apa yang paling ringan di dunia ini ?”
Murid 1 = ” Kapas”
Murid 2 = ” Angin “
Murid 3 = ” Debu “
Murid 4 = ” Daun-daun”
Imam Ghazali = ” Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat “
Imam Ghazali = ” Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? “
Murid- Murid dengan serentak menjawab = ” Pedang “
Imam Ghazali = ” Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri “

copied : Permata Kata

New Blogger!! Welcome Amni Sarah

Assalamualaikum! :)
Firstly saya nak ucapkan Congrats to Amni Sarah kerana Sarah (adik tak di iktiraf) sudah berjaya buat Blog sendiri dgn usaha sendiri. Walaupon punya susah la nak ajar awal2 tuh kan? pening lah, tak paham lah, itu lah, ini lah, last2 siap jugak... Comel plk tuh.. haha... Tahniah sarah...* clapping* *cheering* hahaha..
Lepas nih boleh la belajar edit HTML, Layout n yg lain2.. mesti lg cute la blog sarah.. hehe.
Then boleh la abang baca entry sarah.. I swear i will be your true reader.. HAHA.. mcm tuh plk eyh? bak kata sarah "ada2 je abg nih" hehehek.. Tak sabar nak baca entry2 sarah.. Pasal entry, rasa terharu plk sbb first entry dh pasal saya nih.. TERHARU SANGAT.. huhu.. merepek lg aku nih.. -,-
for my last words, hope you enjoy your Entry journey sarah.. ngeh-ngeh-ngeh.. >_<




PROMO : siapa2 yang baik hati tuh.. follow lah Sarah.. dye baik orgnye.. :D
she will be the Awesome Blogger .. insyaallah amin.. :)



List Kelas OM Part 5 BM118 - kolej Unikop Kuala Lumpur


OM5A      

1 2010400344 AZIRA BINTI MOHD SHARIAT
2 2010873436 EZWAN SHAHFUAN BIN HUSIN
3 2010897662 EZZATY ZURAINI BINTI ZAINUDDIN
4 2010658644 IRA SHAKIRA FITRIAH BINTI MOHD SANI
5 2010289522 MELATI AYU BINTI BIWIN WANDI
6 2010298768 MUHAMMAD RIZAL BIN MOHD ZAIN
7 2010896362 MURNI AZEERA BT MOHD ROSLAN
8 2010496024 NIK YASMINE BINTI NIK RAMLI
9 2010234618 NOR AZLIENA BINTI MOHD SUHAIMI
10 2010893024 NOR AZRIZA BINTI LAHURI
11 2010282744 NORSHAKELAH BINTI SAILAN
12 2010288292 NUR FATIHATUL HANNI BINTI MOHAMMAD ALI
13 2010661802 NURUL AINI BINTI KATMAN
14 2010867258 NURUL NADIA BINTI ZAINI
15 2010677612 NURUL NATASHA BINTI MOHD IDRIS
16 2010821906 NURUL SYAHIDA BINTI MOHD SALIM
17 2010690474 RASYIDAH BINTI AZMAN
18 2010624546 SHARIFAH NADIA BINTI ZAINAL ABIDDIN KHAN
19 2010296628 SITI NUR NASUHA BINTI MOHD NASIR
20 2010488462 WARDAH SUHAILAH BINTI MD AFANDI

OM5B      

1 2010668244 ADIBAH BINTI ABD JALIL
2 2010849924 BADRIAH IZZATI BINTI BASARUDDIN
3 2010284886 FATEN NORSURAYA BINTI SLIM
4 2010824212 HERNI BINTI HASAN
5 2010492838 JUMARDI BIN LADUN
6 2010624298 MASLYANA BINTI MAHMUD
7 2010892016 MUHAMAD SYAHRUL ARBAIN BIN ABDULL AZIZ
8 2010442482 MUHAMMAD MUHAIMIN BIN ABDUL RAZAK
9 2010430478 NADIA NAJMEEN BINTI MOHD ARIF HARMENDARJIT
10 2010811368 NOOR AMANINA BINTI MAHMAD SAID
11 2010668568 NOR MULIANA BINTI ABDUL SAMAD
12 2010695236 NUR FADILAH HANIM BINTI RASHID
13 2010859856 NUR LIANA BINTI RAZALI
14 2010815452 NURFATHIAH ZAHIRAH BINTI MOHAMMAD FAZLY
15 2010854054 NURUL HUSNA BINTI KHASIM
16 2010456282 NURUL SAHILAH BINTI ABDUL HADI
17 2010865512 SAFFARLIZANNUR ZAWARY
18 2010497764 SHARIFAH SHAFIRA SYED ABDUL HAMID
19 2010832116 SITI NURDIYANA BINTI AHMAD SHAHER
20 2010462578 UMMU KALTSUM BINTI AJIS

OM5C

1 2010211592 FATIMAH BINTI MERIKAN
2 2010870292 HUSSIEN FIRDAUS BIN EHSAN
3 2010434886 JESLIE JISTY ANAK REGEN
4 2010870198 MAIZATUL NABILAH BINTI MUSTAFFA
5 2010851728 MOHAMMAD RAFAIZ BIN RASHID
6 2010642768 MOHD SYAIFUL AZRUL BIN MUSTAFFA
7 2010644714 MOHD UZAIR BIN MOHD NAIM
8 2010230374 MOHD ZULHAFIZ BIN JALAL
9 2010680808 MUHAMMAD ANAS BIN KAMARUDIN
10 2010625148 MUHAMMAD HAFIZUDDIN BIN MOHD NAZER
11 2010408276 MUHAMMAD HAFIZUDDIN BIN YUSSOF
12 2010852922 MUHAMMAD SYAHIDY BIN AB AZIZ
13 2010802404 NADIAH BT ZAMBRI
14 2010236004 NADIAH SHAHIRA BINTI INDRA
15 2010485256 NATASHA ANINA BINTI AMIN
16 2010607386 NIK FARAH NADIA BINTI ZAIDI
17 2010488882 NORZALIKHA BINTI ZAINALARIFIN
18 2010478648 NUR AZREEN BINTI DAUD
19 2010432968 NUR FATHIN SHAZNI BT MOHD NOH
20 2010280936 NUR SYAFINAZ BINTI ABDULLAH
21 2010872334 NURFIRHANA ADILA BT MUHAMMAD BAHARIN
22 2010260416 NURUL FARHANA BINTI ROSLAN
23 2010694828 SERI HASNADIA BINTI DARNOR
24 2010409832 SITI FAIRUZ BINTI YAHAYA
25 2010864792 SYARINA NATASHA BINTI MOHD SHARIF
26 2010632338 SYED ALWI BIN SYED MAHMUD

OM5D

1 2010452574 AHMAD AZFAR BIN ARLAN
2 2010820888 ANIS EZATIE BINTI MAT JAN
3 2010221902 BARRY GRENNWOOD ANAK BUYONG
4 2010609308 EVENIE BINTI DWIN
5 2010875424 FARAH DAYANA BINTI ZULKEFLI
6 2010624134 FATIN SHAHIRA BINTI ABDUL HAMID
7 2010638786 FAZLEEN FARLIANA BINTI JAAFAR
8 2010261092 IFFAH HAZIYAH BIN HAMZAH
9 2010221682 MUHAMMAD HADIF BIN MOHAMAD YUSOFF
10 2010439592 MUHAMMAD HAZIQ HILMI BIN MAZLAN
11 2010420724 NAZATUL IZZATIE BIN JAMALUDIN
12 2010436894 NORHAFIZ BIN MERATON
13 2010427454 NUR AFIAH BINTI MOHD JAMALUDDIN
14 2010846912 NUR HIDAYAH BINTI MOHAMMAD
15 2010803148 NUR HUMAIRAH BINTI RAZAK
16 2010802192 NUR SYAMIMI BINTI SHUIB
17 2010211138 NURUL NAZIRAH BINTI HUSNI
18 2010492662 NURUL QISTINA BINTI MOHD ZAINUL ABIDIN
19 2010202966 NURUL YUNISE RABIEQA BINTI ABDULLAH
20 2010226496 NUUR ASHIKIN ARINA BINTI AZMAN
21 2010896534 ROZIETA BINTI MOHD RUZY
22 2010415888 SAIDATUL NADIAH BINTI SUKIRAN
23 2010419886 SITI AISYAH BINTI MAIDIN
24 2010287214 SITI MUSLIMMAH BINTI MOHD SUHAIMI
25 2010478418 SITI NURAIN BINTI ZAINODIN
26 2010689102 SITI SALEHA BINTI SUMAR
27 2010436002 VIKKI JEFFREY

OM5E

1 2010218758 ANIQAH BINTI AMINUDDIN
2 2010409646 ANISAH NUR ASYIQIN BINTI HAMIDAN
3 2010403412 ENGKU AIZA NADIRAH BT ENGKU AHMAD ZAINI
4  2010403792 GLORIAANGELICA MAURIC
5 2010600044 IZZAT HAZRUL BIN ABDUL AMAD
6 2010841562 MEGAT FARZURIEN BIN MEGAT JAAFAR
7 2010624374 MOHAMMAD AIMAN 'AUF BIN AB RAZAK
8 2010813606 MOHD BASHIIRUN BIN ROSLEE
9 2010826746 MOHD HARITH BIN AZMAN
10 2010874594 MOHD NAJIB BIN MOHD SAID
11 2010856596 MUHAMMAD ARIF BIN SU'UDI
12 2010889912 MUHAMMAD NAIM BIN MOHD RADZI
13 2010267886 NOORHAZREEN BINTI RHASDI
14 2010202636 NOR ATHIERAH BINTI AZMAN
15 2010405622 NORFATIN NABILAH BINTI MOHD RAZALAN
16 2010430058 NORSAMSURIANA BINTI ISMAIL
17 2010860812 NUR AMIRAH BINTI RUSLAN
18 2010494894 NUR LIYANA BINTI RAHMAT
19 2010247274 NUR NADHIRA BINTI HASNAL
20 2010633918 NUR NATASYA BINTI HISHAM
21 2010248684 NUR SYAMIMI BINTI SHUHAIMI
22 2010205648 NURHANA FARTIQAH BT MOHD NOOR ASHARI
23 2010213568 NURNABIRA BINTI MOHAMMAD SAUPE
24 2010286564 NURSHAMIRA BINTI KAMARI
25 2010818568 NURUL JANNAH BINTI ABDULLAH
26 2010894806 RAJA NUR MALISSA ASHA'ARI BINTI RAJA MALASHAH
27 2010888036 SOFIA HANI BINTI HAMDAN
28 2010424872 SYAHIR EZZANDAR BIN SHARIL
29 2010898118 SYAZA AQILAH BINTI SOHAIMY
30 2010486996 UMARUL HAFIZ BIN HAMDAN
31 2010452774 ZAIDATUL AMERA BINTI SHAMSUDDIN

copied : Omsa Unikop

List Kelas OM Part 4 BM118 - kolej Unikop Kuala Lumpur


OM4A

1 2010321385 ANIS RAFIDAH BINTI MOHAMMAD YUSAK
2 2010364717 AZHANI BINTI AWALLUL AZHAR
3 2010667548 EZZRI DANIEL BIN NORDIN
4 2010751623 FATIN FAIQAH BINTI FADZIL
5 2010311917 KHAIRUNNISA BINTI SAMAT
6 2010141497 MUHAMMAD FAIZ BIN MOHD YUSOF
7 2010777705 MUHAMMAD RAZIF BIN RAZUWAN
8 2010561491 NOOR ATIKAH BINTI ODALI
9 2010900997 NOR AMANINA BINTI ABDUL RAHIM
10 2010182277 NUR FADHLIYANA BINTI MOHAMMAD AFFANDI
11 2010579489 NUR LIYANA BINTI KHAIRUDDIN
12 2010345593 NURFARHANA BINTI M ZAKARIA
13 2010910687 NURRAZLIN ANISA BINTI AB RAZAK
14 2010155923 SHAHIRA NADIRAH BINTI PUTEH @ RAMLI

OM4B

1 2010957869 ATIQAH BINTI ROZMAN
2 2010716111 AZURA BINTI AYUB
3 2010712227 FARA NIESHA BINTI AZMAN
4 2010790309 HIMMAH AAFIFAH BINTI AZMAN
5 2010573785 MOHAMAD FARIDZUL BIN YAHYA
6 2010785903 MUHAMAD SYUKRI BIN MUSTAFA
7 2010547397 NOOR FATIN BINTI ABDULLAH ZAKI
8 2010362473 NORRAPUNZER BINTI KADRIE
9 2010511905 NUR SABRINA BINTI MOHAMAT SAMIN
10 2010340183 NURJANNAH BINTI AHMAD TARMIZI
11 2010308583 NURUL ASHIKIN BINTI ASRAL
12 2010580727 SITI NURAISHAH BINTI JUNAIDI
13 2010923319 WAN HIDAYATI BINTI WAN HAMZAH

copied : Omsa Unikop

List Kelas OM Part 3 BM118 - kolej Unikop Kuala Lumpur


OM3A    

1 2011611534 AZLINI BINTI BOLHASSAN
2 2011249212 FATIN NAJMEEN BINTI MAHFUDZ
3 2011805644 HAFIZ ARIF BIN MANAN
4 2011282164 MOHAMAD FARIS BIN UMAR
5 2011252302 MOHAMAD SYAFIQ BIN SAID
6 2011231268 MUHAMAD SAIFUL AZWAN BIN ABD RAHMAN
7 2011250718 MUHAMMAD AZZAM BIN JOHAR
8 2011460924 MUSTAFFA MUNAWWAR BIN MUSTAFFA
9 2011676296 NOR PAHIDULMILA BINTI AHMAD
10 2011862724 NORFARHANA BINTI ASLAN
11 2011678894 NORSYAMILA BINTI BUSU
12 2011494724 NUR ATIKA BINTI MAT RADZI
13 2011253676 NUR SHAFIQAH BINTI ABDUL MUBIN
14 2011664672 NURAZEERA BINTI MOHD ARIF
15 2011804262 NURSYAFIQAH BINTI MAZLAN
16 2011882164 NURUL ATHIRAH BINTI NOR AZAM
17 2011242154 NURUL HIDAYU BINTI NAYAN
18 2011860244 NURULHIDAYAH BINTI ABDUL TALIB
19 2011244616 SITI HADIJAH BINTI KAMARUDIN
20 2011606622 SITI NUR AMINAH BINTI MOHD TAZMIN
21 2011631104 SITI NURLINDA BINTI ARMAN
22 2011889066 SITI SALEHAH BINTI ZAKARIA
23 2011894906 ZULHAZMI BIN AZIZAN

OM3B      

1 2011865584 AHMAD FAIZUL BIN ALI AKBAR
2 2011266696 AMIZATUL HAWA BINTI ABDUL JALIL
3 2011434854 FAIZ IMRAN BIN KADAR
4 2011499594 FATIN SYAFIKAH BINTI ABD HADI
5 2011471268 FITRI NUR HIDAYAH BINTI SIPULIZAN
6 2011402244 HAZIQAH BINTI MOHD NAZIR
7 2011686596 NABIHAH BINTI MANSUR
8 2011826716 NORAMIERA BINTI OTHMAN
9 2011626692 NUR ALIAH BINIT ABD JALIL
10 2011633644 NUR FAHANA BT KHUZNI
11 2011278318 NUR HIDAYAH BINTI MARZUKHI
12 2011644946 NUR MAHFUZAH BINTI MOHD MAZLAN
13 2011675582 NURLIANA FAHANIS BINTI ISMAIL
14 2011850868 NURUL AKMA BINTI RAZALI
15 2011495854 NURUL FIRAIN BINTI KAMARUDIN
16 2011680044 NURUL NURIZZATI BINTI AZMI
17 2011487052 NURUL SHAZWANI BINTI SHAHARANI
18 2011213028 ROSILA BINTI ROSDI
19 2011615348 SAIDATUL ADIA BINTI NAZIR
20 2011408216 SITI NUR ATIQAH BINTI ZAINAL ABIDIN
21 2011258344 SYED MUHAMMAD NURUDDIN BIN SYED MUSTAFA

OM3C      

1 2011423634 AHMAD ASYRAF BIN AHMAD SANUSI
2 2011643186 FATIN ATIQAH BINTI SAZALI
3 2011608332 FATIN FAZIRA BINTI AB JALIL
4 2011453282 FITRI MICHELLE ANAK ALWI
5 2011412322 IZZAH ZAFIRAH BINTI ZAINUL
6 2011424992 MIRZA BINTI MAAROF
7 2011676316 MOHAMAD JAMALUDDIN ALAFGHANI ALMANSURI
8 2011271542 MOHAMMAD FAEZ BIN KAMALUDDIN
9 2011434922 MOHD RASHIDI BIN MOHD RUSLI
10 2011292222 MUHAMMAD SHAHRUL NIZAM BIN ABD HAMIN
11 2011853098 NATASHA NABILA BINTI MD TASRIN
12 2011461268 NUR AINAH BINTI RUSLI
13 2011618212 NUR ANNISA BINTI MUSTAFA
14 2011470858 NUR ASMIDAR BINTI AZAHAL
15 2011661414 NUR DIANA BINTI MOHAMMAD RIDZUAN
16 2011690092 NUR LIYANA BINTI MOHD FARIZAN
17 2011622042 NUR SYAZWANI BINTI HAMDAN
18 2011628782 NURNADIA BINTI MD ISA
19 2011868308 NURUL ASHIKIN BINTI MD SAAD
20 2011292252 NURUL FATIHAH BINTI ABDULLAH
21 2011619656 NURUL HAZWANI BINTI HASHIM
22 2011845864 SITI AISHAH BINTI RAHIM
23 2011611882 SITI ANASUHAH BT AZMI
24 2011611176 SYAZLIZA BINTI AHMAD FARIZ
25 2011203106 WAN NABILA BALQISH BINTI WAN AMIRRUDDIN

OM3D

1 2011447288 FATIN RAIHANA BINTI ZAILAN
2 2011446542 MOHAMMAD FITRI BIN ZAMLI
3 2011820548 MOHD AFIQ SIDQI BIN MOHD RAMLI
4 2011207292 MUHAMMAD AFIQ NAQIUDDIN BIN ZUL KORNAIN
5 2011651108 MUHAMMAD AMIRUN RAZIN BIN RAZALI
6 2011682982 MUHAMMAD ASYRAF BIN ISMAIL
7 2011455522 MUHAMMAD FIKRI BIN MOHD ISMAIL
8 2011440274 MUHAMMAD HADI BIN A AZIZ
9 2011236364 NABILAH BINTI IDRIS
10 2011447546 NAFISAH BINTI NOORFITRI
11 2011217906 NOR ATIQAH BINTI MA'AZ
12 2011893158 NORAZIQAH BINTI MOHD ZAHRULLAIL
13 2011296426 NUR AIN BINTI IDRUS
14 2011678844 NUR AMALINA BINTI ROSAZWAN
15 2011291662 NUR ATIKA BINTI MUHAMMAD NURI
16 2011878726 NUR FATIN BINTI ARSHAD
17 2011457504 NUR SYAFIZA BINTI SHOHAIMI
18 2011451648 NURANITH IZNI BINTI ROSLEE
19 2011465488 NURHAZWANY AJERA BINTI MOHAMAD HIZAM
20 2011472806 ROSEIDAYU BINTI YUSOF
21 2011899692 SHAZWANA AIN BINTI ZAINI
22 2011834022 SULWANA HANIS BINTI MAT ZIN

OM3E  

1 2011283576 HAFIZ BIN YEOP BAHARUDDIN
2 2011804116 MOHAMAD FAKRUL RODZI BIN ZAINAL ABIDIN
3 2011226924 MOHAMMAD ARIF BIN ZOLKIFLI
4 2011877386 MUHAMAD DZHUHAIR BIN SUHAIMI
5 2011649282 MUHAMAD FAIZAR BIN MOHD HANIF
6 2011284212 MUHAMMAD DANIAL BIN DAUD
7 2011232584 MUHAMMAD FAUZAN BIN TAUFEK
8 2011212604 MUHAMMAD SAFWAN BIN SAIDINA
9 2011406266 NAJLAA NASHIHIN BINTI ZULKARNAN
10 2011664568 NAZARATUL FAREHA BINTI ZAABA
11 2011421606 NORLIDAH BINTI ZAINAL
12 2011260878 NORSYAHIRAH BINTI REDZWAN
13 2011643264 NUR FATIN IZZATY BINTI ABDUL RAHMAN
14 2011474058 NUR IQMA WAHIDAH BINTI WAHID
15 2011491956 NUR SHAIRAH BINTI SAMSUDIN
16 2011274402 NUR SYAHEERA BINTI ZULKIFLI
17 2011461204 NURUL SHAHIRA MARIA BINTI KHAIRUL SHAHAR
18 2011268314 NURUL SYAFIQAH BINTI BAHARI
19 2011895312 RAJA NAZRIN SHAH BIN RAJA ROZANA
20 2011204558 RAZ ADIBA QISTINA BINTI ZAIDEE
21 2011627888 SHARUDIN MOHAMAD
22 2011811316 WAN RASIDAH BINTI ABDUL RASHID

copied : Omsa Unikop

List Kelas OM Part 2 BM118 - kolej Unikop Kuala Lumpur


OM2A

1 2011304777 AEISYAH AFIKAH BINTI ABD. RAHIM
2 2011312627 ANAS SHAFIQAH BINTI LUKMANULHAKIM
3 2011312399 FARAH 'AISYAH BINTI AHMAD NIZAR
4 2011360689 FATIMAH BINTI JAMALUDIN
5 2011947065 FATIN SHAFIQAH BINTI AZMI
6 2011970055 HARYAIEN BINTI MOHAMAD IDRIS
7 2011920505 IZZATI SYAZWANI BINTI NASARUDIN
8 2011773741 MOHAMMAD NURSYAFIQ BIN MOHD SALIM
9 2011121307 MOHD SYUKRI BIN MD SANI
10 2011319069 MUHAMMAD FADHIL BIN AHMAD
11 2011319447 NUR AIZA SHAHIREEN BINTI PAUZI
12 2011352169 NUR FITRAH BINTI JAMIL
13 2011326672 NUR HAFIZAH BINTI ABD. HALIM
14 2011520287 NURFATEN NADIA BINTI MOHD ZAMAN
15 2011991519 NURHAYATI BINTI RAMLI
16 2011115417 NURUL HAYATI BINTI ABU HASSAN
17 2011740263 SARTIKA BINTI SAKIRAN
18 2011336219 SYED MUHD DANIEL BIN SYED ZAHRUL PUTRA
19 2011983377 TASNIM BINTI ABDUL AZMI

OM2B

1 2011599913 ELIZA SOFEA BINTI MOHAMAD
2 2011745041 MOHAMAD AZMAN BIN ABDUL WAHAB
3 2011540497 MOHD NORAZMIN BIN YUSOF
4 2011367125 MUHAMMAD MUZHAFFAR SYAH BIN MOHAMAD HALLAJ
5 2011313225 MUHD AMIRUL MUZZAMMIL BIN ARJAN
6 2011195039 NATASYA EDRINA BINTI MOHD NORDIN
7 2011579339 NORNADIRA BINTI BADAWI
8 2011927427 NORWASI BINTI MAT AMIN
9 2011756735 NUR IZATIE BINTI ZUBEL
10 2011547417 NURALIA YUHANIS BINTI MOHAMAD ZAIN
11 2011588939 NURSHARUL AZERA HANEE BINTI HAIRUL AZMAN
12 2011588939 NURUL ATIQAH BINTI ABDUL AZIZ
13 2011935525 NURUL FATINI BINTI AZIZAN
14 2011500813 SITI NOORLIANA BINTI JANI
15 2011759521 SITI NUR FARHANA BINTI BINTI MOHMAED JSMAN @ JASMAN
16 2011758319 SITI RASHIMAH BINTI RAZALEIGH
17 2011790183 SYARIFAH NURULHAFIZAH BINTI HADZARMI
18 2011112809 WAN MOHAMMAD HILMI BIN WAN OMAR

copied : Omsa Unikop

Bulan Bulan Islam


Di kesempatan ini, apa kata kita melihat semula apakah bulan-bulan yang ada dalam kalender Islam. Selain itu, kita akan melihat juga perkara menarik di sebalik setiap bulan.
(Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram (Zulkaedah, Zulhijjah, Muharram, Rejab). Itulah (ketetapan) agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu dan perangilah kaum Musyrikin itu semuanya sebagaimana mereka pun memerangi kamu semuanya, dan ketahuilah bahawasanya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa). (Surah Al-Taubah : 36)
Dua belas bulan yang disebut oleh Allah di dalam ayat di atas telah dihuraikan oleh Rasulullah SAW di dalam sebuah hadith yang telah diceritakan oleh Saidina Abu Bakar as-Siddiq r.a bahawa Rasulullah SAW memberikan khutbah ketika ibadah haji dengan berkata:
Ketahuilah bahawa masa berputar seperti mana hari Allah menciptakan langit dan bumi, setahun ada 12 bulan antaranya empat bulan haram, tiga daripadanya berturutan iaitu Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab yang terletak antara Jumada dan Syaaban. (Hadis Riwayat Imam Ahmad)
Bulan dalam bahasa Arab disebut "Al-Syahru" bermaksud bulan yang merujuk kepada bulan-bulan yang terdapat dalam Islam yang dipanggil bulan-bulan Hijriyah. Tarikh Hijriyah Islam yang pertama adalah bermula ketika Nabi Muhammad SAW serta umat Islam telah sampai dan berhijrah ke Madinah. Nama-nama bulan Arab yang telah diiktiraf sebagai bulan Islam dan telah dirasmikan penggunaannya oleh Saidina Umar al-Khattab r.a adalah seperti berikut :
Muharram
Muharam  ertinya diharamkan. Bulan ini merupakan bulan yang termasuk dalam senarai bulan-bulan yang diharamkan berperang.
Safar
Safar adalah bulan ke-2 dalam bulan Islam yang bererti kosong, kerana penduduk Arab ketika itu keluar dari kampung mereka kerana berperang dan mencari makanan sebagai persiapan menghadapi musim panas. Rumah menjadi kosong.
Rabiulawal dan Rabiulakhir
Rabiulawal dan Rabiulakhir ertinya musim bunga iaitu biasanya waktu ini pokok mengeluarkan bunga dan tumbuhan menghijau. Rabiulawal dan Rabiulakhir merupakan bulan Islam yang ke-3 dan ke-4.
Jumadilawal dan Jumadilakhir
Jumadilawal (Jumada al-Awwal)  dan Jumadilakhir (jumada al-Akhir) , merupakan bulan ke-5 dan ke-6. Perkataan Jumada bermaksud kemarau di mana bulan ini merupakan musim kemarau yang bermula pada bulan Jamadilawal dan berakhir pada Jamadilakhir.
Rejab
Rejab adalah bulan ke-7 pula bermaksud mengagungkan dan membesarkan. Menurut sejarahnya, bulan Rejab dimuliakan orang Arab dengan menyembelih anak unta pertama dari induknya. Pada bulan ini dilarang berperang dan pintu Ka'bah dibuka.
Syaaban
Syaaban bererti berselerak/ pecahan yang banyak, di mana pada zaman Arab sebelum Islam mereka keluar bertebaran pada bulan ini setelah terpaksa berkurung di rumah ketika bulan Rejab. Pada bulan ini juga, mereka keluar beramai-ramai mencari air dan makanan.
Ramadhan
Ramadhan merupakan bulan ke-9 dalam kalendar Islam. Ia bererti terik atau terbakar, kerana kebiasaannya pada bulan ini, cuaca sangat terik dan panas di Semenanjung Arab. Dan setelah Islam menapak, bulan ini merupakan bulan puasa bagi umat Islam.
Syawal
Syawal pula dinamakan sempena dengan musim di mana unta kekurangan susu pada waktu ini. Syawal dalam bahasa Arab berasal dari kata kerja Tasyawwala yang bermaksud sedikit atau berkurangan. Manakakala setelah kedatangan Islam, Syawal merupakan bulan peningkatan kebajikan setelah melewati masa latihan pengendalian diri selama sebulan penuh dengan puasa Ramadan. Pada awal bulan Syawal, kaum Muslim merayakan Hari Raya Idul Fitri atau perayaan yang menandai kemenangan melawan hawa nafsu. Syawal merupakan bulan ke-10 dalam kalendar Hijrah.
Zulkaedah
Zulkaedah merupakan bulan ke-11, ia merujuk kepada kebiasaan penduduk Arab zaman sebelum Islam tidak berperang kerana ia termasuk dalam bulan-bulan haram berperang. Perkataan Kaedah itu berasal dari 'Qa 'ada' yakni duduk.
Zulhijjah
Zulhijjah adalah bulan ke-12 dan bulan terakhir Hijrah. Ia disebut Zulhijah (Ar.: Zu al-Hijjah) yang berarti "yang empunya haji". Pada zaman sebelum kedatangan Islam, bulan ini merupakan bulan untuk melakukan ibadah haji ke Mekah (Ka'bah). Setelah kedatangan Islam, ibadah haji masih tetap dilaksanakan pada bulan Zulhijah yakni pada tanggal 8, 9 dan 10 Zulhijah.

12 Perkara Penting Tentang Cinta


1. Andai kata cinta itu sebuah pengorbanan, mengapa pengorbanan itu bukan nokhtah sebuah cinta? Andai kata derita itu harga sebuah cinta, mengapa cinta itu semakin sukar dimiliki? Cinta seumpama kota kristal indah di penglihatan derita di perasaan.
2. Ada orang pada mulanya malu untuk jatuh cinta tapi bila perasaan menjadi rindu padanya, tiba-tiba perasaan malu itu menjadi hilang dengan sendirinya dan terpaksa menerima kenyataan yang sebenarnya bahawa anda telah jatuh cinta.
3. Gerak geri memberi pengertian kepada perasaan yang tidak terucap oleh kata-kata.
4. Cinta yang di semadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan di kecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.
5. Cinta yang datang umpama pelangi ceria dengan 7 warna memukau saat bayu berlagu riang, tika itulah cintanya hadir. Apabila mata terlihat seseorg yang bakal mewarnai hidupnya.
6. Cinta bukan paksaan. Ia lahir dari dua perasaan, kehadirannya tidak diundang, perginya tiada yang merelakan kerana ia terlalu sukar untuk dimengertikan.
7. Persahabatanbiasanya berakhir dengan percintaan tetapi percintaan tidak pernah berakhir dengan persahabatan.
8. Cinta bukan mengajar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar menghinakan diri tetapi menghembuskan kegagahan. Cintabukan melemahkan semangat tetapi membangkitkan semangat.
9. Apakah sebenarnya cinta itu? Cuba katakan. Tak lain tak bukan ialah dua jiwa dlm satu fikiran dan dua hati dlm satu debaran.
10. Cetusan cinta pertama merupakan suatu getaran yang sangat menggoncangkan jiwa.
11. Kadangkala kita menyedari betapa dalamnya kita menyintai seseorang, disaat kita sedang kehilangannya. Dan kadangkala kita juga menyedari betapa perlunya cinta seseorg terhadap kita, disaat kita amat memerlukannya.
12. Cinta yang lahir dari pandang pertama adalah cinta suci, manakala perasaan cinta yang lahir dr kemesraan persahabatan adalah cinta sejati. Namun sukar untuk membezakan yang mana lebih abadi, cinta suci atau cinta sejati.

15 Fakta Tentang Senyum


Sahabat Rasulullah SAW, Abdullah bin Al-Harist menyatakan,“Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW.”(Hadis riwayat At-Tirmizi)
1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa nerupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.
2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan.
Apabila kita tersenyum, badan turut ‘tersenyum’ dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.
3. Apabila darah yang ‘sudah sejuk’ ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan ‘gembira’. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.
4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.
5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit.
Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.
6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa.
Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.
7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ‘stress’ iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.
8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa.
Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon ‘endorphins’ dan hormon ‘neurotransmitters’ dan penurunan tahap hormon stress ‘cortisol’ dan ‘adrenaline’ .
9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).
10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan.
Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.
11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser.
Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.
12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan.
Ketawa ‘mengurut’ organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.
13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.
14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik.
Senyum tidak perlu modal, cuma sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan
sesebuah ikatan.
15. Pujangga menyebut :
” SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA”.

copied pakarcinta.com

BERAT BLOG?!

Assalamualaikum :) hari nih aku nak post pasal BERAT BLOG. Berat Blog? blog pon ad berat ke? haha. Mesti la ada, tapi bukan la berat KG atau Pound tuh. Tapi berat blog nih, nak tengok berapa berat (kb) blog kita. Berapa lama ia ambik masa untuk full loading, ada sesetengah tuh loading lama nak mampos kan? Tuh maknanya blog korg tuh berat.

Nih 1 contoh berat blog :


Korang boleh tengok load speed blog korg kt SINI. Kalau lambat tuh maknanya blog korang berat lah. Berat dengan Widget, Gambar-II, Animasi, dan mcm2 lagi lah, so, kalau nak cepat blog korang load or tambahkan speed load dye, ringan2kan la blog korang ye.
so, selamat mencuba. Wassalam :)

Maksud Nama Anda



Apa ada pada nama?
Nama atau ‘Ismun’ dalam bahasa arab merupakan perkara paling penting dalam peradaban manusia. Ilmu pertama yang diajar oleh Allah s.w.t. kepada manusia pertama, Nabi Adam a.s. ialah nama.
“…dan Dia mengajarnya kepada Adam, nama-nama benda seluruhnya.” (Al-Baqarah: 31)
Dari ayat di atas, terbukti bahawa nama merupakan asas utama dalam ilmu yang menjadikan kita khalifah di muka bumi. Ayat tersebut juga membuktikan bahawa nama adalah amat penting dan keperluan utama terhadap kehidupan manusia.
Islam merupakan agama yang sempurna. Maka, nama menjadi salah satu perhatian utama sebagai identiti pengenalan umat Islam. Rasulullah bersabda,
“Di antara kewajipan seorang ayah kepada anaknya ada tiga. Iaitu menamakan mereka dengan nama yang baik, mengajarnya apabila berakal, dan mengahwinkan si anak apabila mereka ingin berkahwin.” (Al-Hadith)
ASSALAMUALAIKUM.
hai2 dan selamat pagi buta semua.. haha (post time pagi2 buta) .btw, skg sebenarnya aku sedang sebok menunggu download movie habis nih. Lambat betol kot!! dh 4 jam aku tggu, baru 80%? mak ai, agk2, lepas subuh la aku tido kot. takpa2, demi movie mak aku yang nak tgk! ok, back to topik, sedang bosan2 menunggu download nih, aku ada la semakkan twitter, facebook n instagram kejap!haa, nnt nk wt topik psl instagram plk lh.. HOHO~ .lps abis layan smua tuhm tgk download xabis lg.. so, xtaw nk wt apa, aku pon buka la belog nih. haih, pa la nk jadi ngan tuan empunya belog nih, kosong je isinya. HAHA. so aq pon trpiker nak post sumting, tp apa eyh? then, terlintas pasal MAKSUD NAMA dari NAMA ISLAM. so, aku pon search la kt google(otak kedua aku) , aku search nama aku dekat  http://name.crazyartzone.com . 
then, ini lah hasilnya.

UMARUL atau UMAR =  nama Khalifah
HAFIZ = penjaga/pelindung

eyh, aku nih penjaga ke? hope so lah, dh nama pon mcm tuh, so kena la usaha untuk melindung sesuatu. terutama agamaku yg tercinta. :)

ini plk ADA APA PADA NAMA**

UMARUL HAFIZ
UUntung
MMesra
AAmanah
RRamah
UUlung
LLemah-lembut
HHarum
AAlim
FFleksibel
IIkhlas
ZZingy
Apa ada pada nama?
** be noticed, ini bukan mengikut nama islam, just mengikut huruf2 ajo lah .. :)

btw, hope u enjoy it. :D

WHAT's MEAN OF YOUR NAME??

 
Copyright© hak cipta terpelihara dari APIZ.FlyBeaTs